Ślęzą Polsko 23.9.

Slavnou větu dědy Komárka ve filmu Na samotě u lesa vyslovil snad každý druhý z účastníků autobusového zájezdu KČT do Polska, který připravil pro členy i nečleny předseda odboru Jirka Tichý.

Jednalo se především o výstup na horu Sleza, nacházející se v Krkonošsko-jesenickém podhůří, která se svými 718 m. n. m. tvoří výraznou krajinnou dominantu Dolnoslezského vojvodství a dále pak o prohlídku města Swidnica a jeho dvou nejvýznamnějších památek – Evangelického Kostela Míru a Katedrálu sv. Stanislava a Václava.

Výstup připravil ve dvou variantách. Žlutou 6,6 km a se stoupáním 360 m na 3,3 km a červenou se stoupáním 581 m na 5,1 km.

Počasí bylo kouzelné a výstup  sestup zvládlo všech 36 účastníků.

A protože nebylo vidět ani na krok, tak alespoň několik fotografií  stažených z Wikipedie

Kostel Panny Marie

Chata Polských turistů na vrcholu

Swidnica – Kostel Míru

Katedrála

Dále jsme naší prohlédli Sanktuarium Ślężańskiej Matki Bożej Dobrej Rady v Sulistrowiczach. Zde jsme měli štěstí a tím imožnost si prohlédnout interiér (podařilo se nám zde předběhnout svatební obřad, což se nám nepovedlo v kostele Míru, kde nám z důvodu svatby nebyla prohlídka umožněna).

Díky dobré náladě všech účastníků se i přes všechna negativa výlet všem líbil. Díky Jirko.

J. Tuček

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *