Pondělní výlet = mototuristika za vizitkami

V pondělí 9.10.2017 v 6.16 hod. jedu do Ostroměře vlakem, v Martinicích přistoupí Vláďa a v Ostroměři přestoupíme do auta k Jirkovi z Turnova a hurá za vizitkami. Po osmé tedy odjíždíme, nejdříve do Býště na Obecní úřad, vzpomínám zde byla výstava vizitek + pochod obecní s úžasnou atmosférou, na kterou se nedá zapomenout. Zde 3 nové vizitky. Dále obecní úřad Vraclav, vizitka kostela = prohlídka okolí. Ve Vysokém Mýtě na infocentrum pro pár nových vizitek + já prohlídka Muzea českého karosářství za 30.- Kč coby důchodce haha. Vláďa pomníky 1866 a Jirka po městě. Pokračujeme do Luže, kde jsme se trefili do polední pauzy, takže zatím na výborný oběd v Hotelu Vídeň, zde vzpomínky na Košumberk a nedalekou rozhlednu Jahůdku. Jirka kupuje vizitky. Odjíždíme z městečka, máváme hradu Košumberk. Při průjezdu Novými Hrady obdivujeme zdejší zámek, nazývaný „České Versailles“. Nad obcí projedeme kolem obory s daňky a několika krásnými jeleny. Před Budislaví se zastavíme u Toulovcovy rozhledny na Jarošovském kopci. Je sice zavřená (pouze o víkendech otevřeno), ale s potěšením konstatujeme, že po nuceném uzavření „díky“ dřevokaznému hmyzu v jedné ze vzpěr a její výměně je rozhledna opět přístupná. V nedaleké Budislavi nejdřív na obecní úřad pro razítko a vizitky, pak zajdeme k nedalekému kostelu Boží lásky, novodobé stavbě na pískovcové skále.

Na parkovišti u auta nacházíme stopy yettiho, otisknuté v betonu na jedné ze zastávek stejnojmenné naučné stezky. Někdy si ji celou projít by bylo bezva, ale potřebujeme jeti dál. Popojedeme pár set metrů po obci k hospůdce „Na Hradisku“ pro další vizitku, ale máme smůlu. Probíhá rekonstrukce kuchyně, takže tu jsou řemeslníci. Vylezeme si aspoň na nedaleké Hradisko. Mohutný skalní blok, na který byl, podle starých fotek, zespoda úžasný pohled. Dnes je obklopen chatami, takže veškerá poezie místa je tatam. Sjedeme pár kilometrů do Dolního Újezda, obec je dlouhá, krásně čistá a upravená. Zastávka pro vizitky na OÚ + prohlídka zajímavé křížové cesty u kostela s nezvyklým kovovým pomníkem padlých z 1. světové války. Navštívíme nedalekou Litomyšl, v infocentru něco zakoupíme a hurá navštívit za zámkem, minipivovar s restaurací Veselka. Bedřichova dvanáctka, já speciál a Jirka pouze kávu klasickou, ale byla výborná, říkal. Čas letí, už nám zbývá jen Ekocentrum Paleta v Oucmanicích, máme štěstí veliké, majitel zde, vyplatilo se mu to i nám zakoupili jsme celkem 15 vizitek po 15,- Kč. Celý den slunečno, větrno, na závěr i dvě malé přeháňky. Teď už jen stihnout vlak z Ostroměře, bylo to o prsa v 17.58 hod. přijeli k nádraží a v 17.59 hod. měl být odjezd, naštěstí malé zpoždění, takže jsme nakonec čekali na vlak haha.

Jirkovi díky za skvělou jízdu, Vláďovi za navigaci a tak. 236 km autem, pěších možná 5 km. Vizitek celkem 19 kusů.

Maruš a spol.

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *