Výlet do Kuksu dne 22.7.2017

Ráno se nás na autobusovém nádraží sešlo 9 turistů. Odjeli jsme z nástupiště č. 5 směr Dvůr Králové v 8.30 hod.. Byl to pro nás skoro výletní spoj, protože nás vezl přes Hajnici do Dvora Králové a potom na zastávku Kuks.

Tady jsme vystoupili a šli přes obydlenou část Kuksu ke kamenným schodům, které vedou k Labi a opravovanému mostu a potom mírným stoupáním, alejí k památnému Kuksu. Tady jsme se nejprve zastavili u krypty a potom jsme vystoupali mohutným opět schodištěm ke kostelu, odkud jsme začali prohlídku soch, vpravo i vlevo.

Na konci pravé strany soch jsme obešli zámecký areál kolem cihlové upravené zdi a jejími dveřmi jsme se dostali do bylinkové zahrady. Tady jsme si užívali květin a bylinek do sytosti. Kvetlo tady všechno možné. Protože byl příznivý termín naší návštěvy a počasí nám také přálo (bylo teplo a polooblačno), chodili jsme od jednoho záhonku ke druhému, až nám vyhládlo.

Na oběd jsme si došli do zdejší nové restaurace, kde jsme byli spokojeni, jak s jídlem, tak i s rychlou obsluhou.

Cestou z oběda jsme si též prohlédli nádvoří a dohodli se, že do vnitřních prostor nepůjdeme. Dali jsme se tedy pomalu na zpáteční cestu a na protějším návrší jsme využili k odpočinku, lavičky. Ve zbylém čase jsme se „kochali“ pohledem na barokní areál a chladili zmrzlinovým občerstvením. Kolem nás proudilo množství návštěvníků, jak tam i zpět. Dnešního výletu se zúčastnil i Pepa, který byl po operaci očí pro šedý zákal a proto vítal dnešní rekreační typ našeho putování. (Nachodili jsme jen 5 km) Autobus nám odjížděl v 14.42 hod., museli jsme jej využít, protože je sem nyní špatné spojení.

Tak příště zase někde jinde!

Irena

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *