Turistický výšlap 8.7.2017

V ranní přeháňce jsme dorazily na nádraží a v 7.25 hod. odjely vlakem do Adršpachu. Prošly jsme přes poloprázdné parkoviště a došly na okraj lesa. Mírným stoupáním jsme pokračovaly na rozcestí a po dřevěných schodech začaly zdolávat příkrý kopec až na Křížový vrch. Skalní masiv je ve výšce 667 m. Do skal jsou vsazené litinové reliéfy – 14 zastavení Křížové cesty. Odpočaly jsme si, posvačily a kochaly se výhledy na Krkonoše, Mirošovské stěny a obec Zdoňov.

Sestup ve skalách byl náročný, pokračovaly jsme po schodech se zábradlím na obou stranách, bezpečně jsme sestoupily opět k rozcestí. Pokračovaly jsme lesem (houby se nám neukázaly, přestože domorodci tvrdili, že rostou). Sestupovaly jsme mezi ohradníky pro krávy s výstrahou „Pozor plemenný býk“, do Hrnčířského údolí s kapličkou sv. Jana Nepomuckého. V louce byly postaveny obelisky, ve kterých byly umělci vytvořeny reliéfy věnované bájným zvířatům – název GEOPUNKTURNÍ KRUH. Došly jsme do obce Zdoňov, a protože na všech loukách byly ohradníky a nedalo se projít, musely jsme poslední 3 km dojít po silnici.

V Adršpachu bylo hodně návštěvníků, ale podařilo se nám sednout k volnému stolu. Dobře jsme poobědvaly a hrdlo si protáhly vychlazeným pivkem. Prošly jsme se okolím, zavzpomínaly si na doby, kdy jsme se jako děti s rodiči koupaly v rybníku u skal. Počasí nám přálo, 25stupňů, sluníčko, občas mraky. V 13.44 hod. jsme vlakem odjely do Trutnova. Bylo nás 10 turistek a ušly jsme 7km.

Mirka

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *