Účast pěších turistů na akci Memoriálu Jindry Axmana

Účast pěších turistů na akci Memoriálu Jindry Axmana v Hostinném v sobotu 28.ledna 2017 převýšila naše očekávání

Vzdor nepříznivé předpovědi mrazivého počasí se nás na trutnovském vlakovém nádraží sešlo 17 organizovaných členů našeho oddílu a dalších šest náhodných turistů. Nastoupili jsme do vlakové soupravy a pan výpravčí v 8.11 hod. odvelel k odjezdu. V Chotěvicích na zastávce jsme vystoupili a po krátkém uvítání přítomných jsme vyrazili na pochod. Po chvilce nás čekalo milé překvapení. Ostudná zchátralá budova restaurace je zbourána a tím se otevřel hezký pohled na okolí. Z rozprostřené suti však vyčnívají smutně vyhlížející opracované pískovcové kvádry, jako by se nechtěly smířit se svým osudem a nabízejí své služby některému pracovitému a šetrnému staviteli rodinného domku. Asi kilometrový úsek hlavní silnice byl značně frekventovaný. Po ubočení vlevo jsme nastoupili na klidnější cestu.

Záhy jsme vstoupili do katastru obce Čermná. Po chvíli mírného stoupání se na obzoru objevila dominanta kostela postaveného v novogotickém slohu. Příjemné byly i pohledy na opravené starší domy i nové rodinné domky. Došli jsme k hospůdce, kde jsme se zaregistrovali a v příjemném prostředí občerstvili. Obsluha byla pozorná, nabídka jídel zajímavá a ceny solidní. Odcházeli jsme spokojeni, s poděkováním i písemnou účtenkou. Před dalším úsekem pochodu jsme neopomenuli popřát naší skalní člence Mirce k narozeninám a zpevnit její zdraví douškem Becherovky. Mírným dvou-kilometrovým stoupáním k Hubertově výšině jsme došli k autobusové zastávce Podháj a ve dřevěné boudě s lavicemi krátce odpočívali, snížili objem potravinových zásob, odlehčili našim batůžkům. Do Hostinného jsme šli delší cestou po silnici kolem kapličky, k Antoníčku a na nádraží. Zrychlený vlak „Kolíňák“ nás dovezl do Trutnova ve 13.35 hod.. Krokoměr se Jarmilce zastavil na 12 km. Rozloučení s úsměvem a pocitem uspokojení z prožitého dne.

Děkuji všem za velkou účast a pohodu.

Karel

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *