Turistický vejšlap na „Polický vandr“ 20.5.2017

Ráno dne 20.5.2017 se nás na nádraží ČD v Trutnově sešlo 14 turistů. Vlakem jsme v 7.25 hod. odjeli přes Teplice do Žďáru, odkud jsme šlapali do Police nad/Metují. Protože někteří z našich starších turistů v Polici nad Metují ještě nebyli, šli jsme přes náměstí.

Tady jsme se zastavili uprostřed náměstí, u pramene Julinka, který má kolem sebe zabudované posezení a proto jsme toho využili a posvačili. Kolem typické polické radnice jsme potom pokračovali na fotbalové hřiště, kde byla prezentace dnešního pochodu. Včera bylo neuvěřitelné horko, ale dnes se honily mraky a měli jsme strach, že zmokneme.

Po prezentaci jsme vyrazili na pochod směr Suchý Důl, a podle našeho původního plánu jsme potom uhnuli na žluté turistické značení, které nás dovedlo k zázračnému prameni, který byl toho času vyschlý. Odtud jsme pokračovali podél křížové cesty, která je doplněna novými kovovými obrazy. Podél nich jsme vystoupali až na vrchol kopce, kde nás zdravil „Čertův kámen“. Odtud jsme se již vraceli lesem podle zbylých křížových zastavení až ke kapličce, kterou jsme chtěli navštívit. Původní kaplička před časem vyhořela a ta dnešní je znovu vybudovaná za sponzorské dary. Vede k ní dlouhé široké kamenné schodiště, které je původní a kaplička do okolí svítí svým zeleným a bílým nátěrem. Dnes byla otevřena, proto jsme si mohli prohlédnout i interiér a posedět si tu. Venku jsme potom dojedli svačiny a pogratulovali Jarmilce k jejímu výročí.

Ani se nám z tohoto krásného lesního prostředí nechtělo odcházet, ale vrátili jsme se zpět stejnou cestou až na fotbalové hřiště, kde byl cíl dnešního putování.

V upomínku jsme dostali diplom a medaili a v bufetu jsme se občerstvili. Letošní „Polický vandr“ navštívilo 440 účastníků. Zpět jsme se vrátili k vlaku do Žďáru, který odjel v 14.40 hod. směr Starkoč.

Náš dnešní 12 kilometrový pochod se vydařil a byl plný dojmů.

Irena

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *