Turistický vejšlap do Jánských Lázní – 14.1.2017

Dne 14.1.2017 jsme odjeli z nádraží ČD v Trutnově v 7.40 hod. do Svobody nad Úpou. Odtud jsme se potom vydali přes město cestou, která vede okolo Lesnické školy do Jánských Lázní. Již od této školy jsme zjišťovali jaké je množství sněhu v  posledních 14 dnech napadlo.

Zprvu se nám cesta zdála pěkná, ale potom jsme šlapali v hluboké koleji až na silnici. V Jánských Lázních jsme si trošku vydechli v zasněženém parku a potom jsme silnicí došli k lanovce. Tady jsme viděli obsazená parkoviště a velké fronty před pokladnou.

Odtud jsme pokračovali po zelené značce cestou k Hofmanovým boudám. Obdivovali jsme spousty sněhu, který pokrýval zem do větší výše, než půl metru a proto jsme se museli držet trošku upravené cesty. Šlápnout vedle cesty, znamenalo, udělat ze sebe sněhuláka, protože jakákoliv nerovnost v terénu znamenala zradu.

Ale sníh byl tak krásný, že nám připomínal naše mládí, kdy takovéto množství sněhu bylo normální. U Hofmanových bud jsme nejprve zaznamenali velké parkoviště pro auta a potom menší betonové stavby. Na náš dotaz, jsme se dozvěděli, že tady bude lanovka do Černého Dolu.

Odtud jsme pokračovali cestou k „Vyhlídce“, ale protože chumelilo a nebylo nikam vidět, posvačili jsme a vraceli se zpět. Na odbočce směrem na Jánské lázně k dětské léčebně, kterou jsme chtěli původně jít, jsme se velice rozhodovali. Cestu bychom museli úplně celou prošlapovat a to by bylo dost nepříjemné a proto jsme se rozhodli, že raději půjdeme zpět cestou, kterou jsme přišli.

Dolů to šlo již mnohem lépe, přesto, že cestu z Hofmanek asi v polovině přetíná nezamrzalý potůček. Přeskakovali jsme při cestě nahoru, tedy i dolů (hurá, zvládli jsme to) ! Vůbec si nevzpomínám, že by nás tento problém tady někdy potkal. Při cestě tam i zpět jsme potkali jen pár sáňkařů, pár pěšáků a běžkaře – vymírající druh, kterých tady bývalo mraky.

U lanovky už nebyly fronty a proto jsme si v klidu prohlédli mapu Krkonoš s vleky a lanovkami a také plánovanou stavbu u Hofmanek. Původně plánovanou cestu zpět do Svobody nad Úpou, se nám už zdála dost namáhavá a proto jsme zvolili možnost odjet z Jánských Lázní přímo autobusem do Trutnova.

Sníh stále padal, teplota byla mírně kolem nuly a naše šestičlenná skupina si užívala krásné zimní přírody, kde jsme nachodily 10 km. Takže kdo nešel, prohloupil.

Sepsala Irena

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *