Výlet 11.3.2017 = Náchod – Babí – Pavlišov – Hronov

Tohoto rána se nás na nádraží sešlo celkem 12 turistů. Zakoupili si jízdenky a vlakem odjeli do Náchoda. Zde se k nám přidali ještě 2 turistky a pes Ben. Z Náchodského nádraží vyrážíme po značené turistické cestě směrem na Babí. Opouštíme město Náchod s posledním pohledem na Náchodský zámek a dorazili k zahrádkám, kde jsme se na krátkou dobu zastavili. Doplnili jsme pitný režim, krátce posvačili, udělali pár snímků do fotoaparátů a pokračovali dále. Cesta nás vedla do kopce. Vystoupali jsme tedy vzhůru a již jsme se nacházeli na okraji obce zvané, Babí. Prošli jsme touto obcí a obdivovali místní zahrádky, na kterých se pomalu, ale jistě probouzelo přicházející jaro ve formě rozkvétajících sněženek, krokusů a dalších jarních květin. Na konci vesnice před křižovatkou, nás upoutala místní škola, v které v roce 1628 krátkou dobu pobýval J. Ámos Komenský při své cestě do vyhnanství. Opouštěli jsme tuto ves a stoupali mírně dál silnicí, blíže ke svému cíli. Po krátké době jsme došli do další vísky zvané Pavlišov. Zde jsme navštívili vyhlášené a hojně navštěvované pohostinství, u Vlčků. Všichni jsme dobře poobědvali a pokračovali dále, ale již v menším počtu. Tři turisté se od nás oddělili a vrátili se zpět do Náchoda.

Opustili jsme Pavlišov. Cestou jsme potkali skupinu turistů, která šla opačným směrem. Prohodili jsme pár slov, popřáli šťastnou cestu a pokračovali v cestě. Došli jsme k nedaleké rozhledně Signál, která se nachází na kopci v Horní Radechové. Zde jsme si udělali krátkou pauzu, kterou někteří turisté využili, vystoupali po točitých schodech vzhůru na rozhlednu, aby se pokochali pěknými výhledy do okolní krajiny. Poté jsme se vydali opět na cestu. Došli na křižovatku, odkud jsme dle turistických ukazatelů pokračovali po červené značce. Po chvilce jsme odbočili na lesní cestu, která směřovala dolů směrem do Hronova. Na tamním nádraží jsme se rozloučili s Lucií a jejím psem Benem a odjeli vlakem do Trutnova. Výlet se nám vydařil, počasí nám přálo a všichni jsme zdrávi došli. Děkuji všem za hojnou účast.

Týna

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *