Šmajd Novoměstskem

V sobotu 6.5.2017 se uskutečnil tradiční pěší pochod v Novém Městě nad Metují. Vyjeli jsme z Trutnova 7.43 hod. přes Starkoč, Václavice do Náchoda, kde jsme vystoupili na ČD zastávce a prošli s kopce dolů, k řece Metuji. Bylo nás celkem 8, z toho 2 muži (?), zbytek ženy, které mají vždy většinu. Když jsme došli k silnici u řeky, dali se vpravo, posléze překročili řeku a mírně stoupali po vrstevnici do kopce. V jednom místě navazoval náš pochod na cestu z vesnice Lípí, která byla celá až do Pekla asfaltovaná, a to od r. 2007, což jsme pochopili, že už jsme více jak 10 let tímto směrem nešli. Tato změna pochodu byla všemi vítána. Pochodovali jsme souběžně s Metují a cca v ½ cesty bylo možné se občerstvit a posadit v pěkném prostředí. Pivo přišlo vhod, svačinka také, za slunečné pohody a krásné přírodní scenérie.

Okolo 11. hodiny jsme dorazili do Pekla, kde bylo plno cyklistů. Zakoupili výbornou gulášovou polévku, někteří i „Jontový nápoj“ a před 12 hodinou odešli, podél řeky do Nového Města. Opět překrásná scenérie, ty stráně, plno zeleně a i květů, stromů. Smrků, buků a modřínů, malé meandry, plno kamenů (balvany) a po pravé straně skály. A tak jsme došli do města, v sokolovně zaregistrovali a na zadním dvoře opekli buřta, za příjemné hudby a pobesedování s přáteli, známými a turisty.

Před 15. hodinou jsme odešli směrem k nádraží a v 15.24 hod. odjeli do Václavic, přestoupili do Starkoče a pak konečně směrem do Trutnova. V 16.45 hod. jsme se rozloučili, spokojeni s pochodem, slunečným dnem. ( 20.5.sobota se nezúčastním pochodu v Polici n/Metují). Ušli jsme 12 km.

Děkuji všem za účast.

Pepík

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *