Bílá u Bílého

V sobotu dne 15.4.2017 se uskutečnil pěší pochod do Jestřebích hor k Bílému kameni. Na nádraží se nás sešlo celkem 6 osob a odjeli jsme do Velkých Svatoňovic. Panskou cestou postupně došli k Bílému kameni. Zde je postavena opékárna buřtů a již se opékalo, neboť již velká skupina čekala před 10. hodinou na startovní zápis. Naše skupina posvačila, pozdravila se s některými známými a před 11. hodinou se spustila dolů do Malých Svatoňovic. Míjeli jsme 2 bývalé štoly a došli k Mariánskému sadu.

Boží hrad byl otevřen a zpřístupněn, někteří ze skupiny jej takto viděli poprvé. Byl svátečně upraven. Zde jsme mimo jiné si přečetli, že uvedený Mariánský sad byl vybudován koncem 19. a začátkem 20. století místnímu obyvatelstvu. Dále bylo 5 kapliček, všechny uzavřené, jen s nábožným nápisem. Křížová cesta se skládala ze 14 dřevěných křížů s vyobrazením úmrtí Ježíše. Celý prostor byl řádně upraven. Posléze jsme pokračovali přes náměstí na nádraží a asi ½ hodiny čekali na vlak, opět posvačili, dojedli zásoby a zhodnotili pochod. Přes ranní chladno, se sešlo u Bílého značné množství turistů, proudících ze všech směrů.

Pochod byl příjemný a díky za účast. Ušli jsme celkem 9 km.

Pepík

Příspěvek byl publikován v rubrice Reportáže a jeho autorem je Karel Řehák. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *